KOMPLETTERA DITT VÄRMESYSTEM
OCH SÄNK DINA ENERGIKOSTNADER.

Det finns många sätt att effektivisera ett värmesystem i ett hushåll för att sänka energikostnaden. En god idé för dig som har ett fullt fungerande värmesystem idag, men vill sänka dina energikostnader är faktiskt inte alltid att byta värmesystemet, utan att komplettera med ett lättinstallerat energisparsystem. Det är betydligt billigare, fungerar utmärkt och betalar sig snabbare än du tror.


TVÅ EFFEKTIVA LÖSNINGAR

awh11_kampanj_600px

För de flesta hem
Att komplettera med en sk dockningsvärmepump, som tex luft/vatten-värmepumpen ES AWH 11 kWH, som ansluts till ditt befintliga värmesystem men tar över större delen av jobbet, är en perfekt lösning för de flesta hem. Det fungerar fint för villor med vattenburen värme och el- eller oljepanna, men även för ved- och pelletspannor. Till och med för villor med fjärrvärme kan det bli lönsamt med en kompletterande värmepump för uppvärmningen. Det kan du läsa mer om längre ner. 


aa55_kampanj_600px

För alla hem – även för dig med direkt-el
En luft/luft-värmepump som tex ES AA 5,5 kW fungerar bra i alla typer av byggnader och kräver i princip inga investeringar förutom själva värmepumpen. För dig med direktverkande el och hög energiräkning kan detta vara en bra lösning som sänker dina värmekostnader. En luft/luft-värmepump kan också användas för luftkonditionering tex för att kyla inomhusluften en het sommardag.SÅ FUNGERAR EN DOCKNINGSVÄRMEPUMP

Genom att komplettera ditt befintliga värmesystem med en sk dockningsvärmepump som ansluts till din gamla värmepanna låter man den nya luft/vatten-värmepumpen ta över och styra pannan. Den gamla pannan blir en backup till det nya modernare systemet och kopplas automatiskt in som reserv vid förbrukningstoppar, exempelvis när det är som allra kallast. Du behåller även din gamla cirkulationspump och varmvattenberedare. Den nya värmepumpen dimensioneras för att täcka 80-90 % av ditt totala värmebehov.

Framtid
En dockningsvärmepump är en smart och framtidssäkrad lösning eftersom den ger dig möjligheter att bygga ut och uppgradera. Om och när din gamla panna ger sig kan du tex ersätta den med Multifunktionstank som värmepumpen då istället jobbar mot. Om du vill kan du sedan kombinera den med andra moderna värmekällor som tex solvärme och kamin/eldstadsvärme.

Betalar sig på tre år
Energimyndigheten har låtit testa en luft/vatten-värmepump från ES, Energy Save, och enligt resultatet sänker den energiförbrukningen med upp till 15000 kWh/år bara för uppvärmningen. Sedan tillkommer besparingen för varmvattnet också. Tack vare det låga installationspriset och ROT-avdraget så betalar sig installationen på bara tre år ungefär. Och inom tio år kan man göra en nettovinst på ca 100.000 kr, efter att hela installationen är betald. 

 

SÅ FUNGERAR EN LUFT/LUFT-VÄRMEPUMP

Precis som en luft/vatten-värmepump pumpar en luft/luft värmen ur utomhusluften på utsidan av huset och avger den värmen till inomhusluften istället. Men till skillnaden mot en dockningsvärmepump som kopplas på ditt befintliga värmesystem, producerar luft/luft-värmepumpen värme som sprids i huset med den cirkulerande inomhusluften istället. Det är det som gör att en luft/luft-värmepump också kan användas för att kyla inomhusluften – luftkonditionering.

Lönsamt
För varje kWh el som används för att driva en luft/luftvärmepump får man normalt ut cirka två till tre kWh värme till huset. Uppskattningsvis kan den totala elanvändningen i ett elvärmt hus minska med 6-10000 kWh, men det är mycket beroende på husets utformning. En luft/luftvärmepump fungerar bäst i hus med en öppen planlösning eftersom tanken är att rumsluften ska transportera värmen  till olika delar av huset. Det är alltid bra att göra en kalkyl baserat på det enskilda husets energiförbrukning och förutsättningar för att veta om just en luft/luftvärmepump är det bästa alternativet.


Lugn, vi hjälper dig
Vi på Monterra kan hjälpa dig att välja rätt lösning för ditt värmesystem. Vi har rätt kompens och produkter för att hjälpa dig sänka dina energikostnader. Självklart installerar våra certifierade montörer produkterna. Tveka inte att höra av dig till oss!